Yoğunlaşarak dil öğrenmek: Yeni bir dil öğrenmenin en iyi yolu

Yoğunlaşarak dil öğrenmek: Yeni bir dil öğrenmenin en iyi yolu

Yoğunlaşarak dil öğrenmek başarının anahtarıdır. Yeni bir dile nasıl yoğunlaşacağını, dile yoğunlaşma ipuçlarımızı ve neleri YAPMAMAN gerektiğini öğren!
Eylül 24 2021

Her şeyden önce, yoğunlaşma temelli öğrenme tam olarak nedir? Yoğunlaşma temelli öğrenme, mümkün olan en doğal ve özgün hali ile bir dili öğrenmek anlamına gelir. Öğrenmek için harika bir yoldur çünkü öğrenmekte olduğun dilin gerçek hayatta kullanılan neredeyse tüm özelliklerini doğrudan deneyimlemeni sağlar. 

Yoğunlaşma

Hangi dil uzmanına sorarsan sor, muhtemelen yoğunlaşmanın dil öğrenmede temel taşı olduğunu söyleyecektir. Başarılı olmanın anahtarı yoğunlaşmaktır. “Yalnızca dal ve dile yoğunlaş!” Kolay, değil mi?

 

Aslında pek de değil. İlk olarak, pandemi başladığından beri başka bir ülkeye seyahat ederek tam olarak yoğunlaşmak daha zor bir hal aldı. Bu da dil ve kültür hakkında gerçekten ilk elden deneyim edinme şansının daha az olduğu anlamına geliyor (Teşekkürler, COVID). Ayrıca, yoğunlaşarak yeni bir dil öğrenmeye başladığında, yüzlerce farklı podcast, uygulama, youtube videosu ve kitaplarla öğrenmek zorunda kalmak, işe yarar bir yöntemden çok kafa karıştırıcı bir süreç haline geliyor.

Dile yoğunlaşma ipuçlarımızı (ve yeni bir dil öğrenirken neleri YAPMAMAN gerektiğini) öğrenmek için okumaya devam et! İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca... veya başka bir dil öğrenmek istiyorsan bu yöntemler işe yarayabilir.

 

En etkili şekilde bir dile nasıl yoğunlaşılır

 

Şunu anladık ki, yoğunlaşarak dil öğrenme genellikle yeni bir dili mümkün olan en doğal haliyle öğrenmek demek. Pratikte bu durum o dilin konuşulduğu ülkede yaşamaktır. Ancak, şu anda bu durum bir seçenek olmadığı için, o dile yoğunlaşmada yeni yöntemler bulmak gerekiyor. Örneğin, öğrenmekte olduğun dili kullanarak dünya ile iletişim kurmak da yoğunlaşma yöntemi olarak görülüyor. 

 

Yoğunlaşarak öğrenmenin faydaları nelerdir? 

 

Yoğunlaşarak dil öğrenmenin pek çok faydası var. Yeni bir dil öğrenirken, yerli konuşmacılarla iletişime geçebilir ve yeni kelimeleri ve kavramları dağarcığına ekleyerek o dildeki yetkinliğini geliştirebilirsin. Yoğunlaşma ile dilin en özgün haline ulaşabilirsin çünkü artık yerli konuşmacılara ve farklı bağlamlara maruz kalmış olacaksın (tıpkı Memrise gibi!)

 

Yoğunlaşma vs Dalma: Yoğunlaşma yaklaşımı, dalma yaklaşımıyla karşılaştırıldığında çok daha iyi bir öğrenme yöntemidir. Bir dile yoğunlaşmak, dili ve kültürü öğrenmek konusunda seni destekleyecek araçlara, ipuçlarına ve püf noktalarına sahip olduğun anlamına gelir. Öte yandan, dalmak, hiçbir kaynak veya destek olmadan derinlere inmek anlamına gelir. 

Araçlar

YANLIŞ yoğunlaşma yöntemleri

 

Yoğunlaşmanın aslında yanlış bir şekilde de yapılabileceğini biliyor muydun, özellikle de dil öğrenme dünyasında daha bir çaylakken?

 

  • Karmaşık bir romanla kendini dil bilgisine kaptırmak 

 

Kağıt üzerinde (kelime oyununa dikkat), yeni bir dilde roman okumak, yoğunlaşmak için harika bir yol gibi görünüyor. Yine de, resimli çocuk kitabı okumadığın sürece, geçmiş zaman kipinde uzun ve dolambaçlı ifadelerle veya zorlayıcı kelimelerle karşılaşman kaçınılmaz. Bu, en büyük dil meraklısını bile bir dil öğrenmekten alıkoyacaktır. 

Sıkıcı kitaplar

Aslında araştırmalar, dil bilgisine (ve dolayısıyla, kelimelerin ve cümlelerin neden o şekilde oluşturulduklarının ardındaki teorik akıl yürütmeye) çok erken yoğunlaşmanın aslında ilerlemeyi yavaşlatabileceğini göstermiştir. Asla kitap okumamalısın demiyoruz, ancak yeni başlayan biri olarak yeni kelimeleri ve dil bilgisini tanımanın daha iyi yolları var. 

 

  • Kullandığın cihazları başka bir dile ayarlama

 

Bunu şöyle açıklayalım. Bir dili zaten az çok duymuşsan, bu, daha fazla alışmak için ekstra iyi bir adım olabilir. Ancak bir dile yeni başlıyorsan, “este accesorio puede no ser uyumlu” yazısıyla karşı karşıya kaldığında bunun ne anlama geldiğini anlamaya çalışmak sadece zamanını boşa götürecektir (yine de şunu bilmen lazım: yeni bir telefon şarj cihazına ihtiyacın var). 

 

Yani, telefonunun veya dizüstü bilgisayarının dilini değiştirmeye tamamen karşı değiliz, ancak zamanımızı boşa harcayan ve hayatımızı gereksiz yere karmaşıklaştıran şeylere karşıyız. Tamamen dijital yoğunlaşma deneyimi yaşamak istiyorsan, neden hoşuna giden bir konuyla ilgili bir blog veya podcast bulmuyor ve bu şekilde bir dil öğrenmeyi deneyimlemiyorsun? 

 

  • İlgi alanlarını görmezden gelmek 

 

Yukarıdaki noktadan ilerleyerek, ana dilinde nelerin ilgini çektiğini görmezden gelme! Bu yemek pişirme, Star Wars, ağırlık kaldırma veya cilt bakımı rutinleri olabilir. Konu ilgini çekiyorsa, yeni dilinde bu konuyla ilgilenmeye çalış. Halihazırda alışık olduğun bir konuyla ilgilenirsen o dile bağlı kalman çok daha olasıdır. Gerçekten keyif aldığın bir içeriğe yoğunlaşmanı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

 

En iyi 5 dil yoğunlaşma ipucu 

 

  • İlgi alanlarını görmezden gelme! 

 

Biliyoruz, temelde aynı şeyi bir saniye önce söyledik ama BU O KADAR ÖNEMLİ İŞTE! Eğer ilgini çekmeyen bir konuya yoğunlaşırsan motivasyonunu asla koruyamazsın. Zaten ekonomiyle ilgilenmiyorsan Fransız ekonomi dergisi bulmak için hiç zahmete girme! Dilin temellerine hakim olduktan sonra yeni konuları öğrenebilirsin. 

 

  • Dil seviyenin sadece bir tık üzerinde olan içeriklere etrafını donat.

 

Elbette, COVID'in gerçek olmadığı bir dünyada, mümkün olduğunca çok seyahat etmeni ve seçtiğin ülkede deneyimlemeni öneririz. Şu anda bu mümkün değil, ama sorun yok. Binlerce yerli konuşmacı videosuyla günü kurtarmanı sağlayabiliriz.

 

 

 

Yerlisinden Öğren, öğrenme olduğun dilin ülkesinde yaşarken edindiğin deneyimi yeniden yaratmak ve öğrenmeye çalıştığın dile yoğunlaşman için tasarlanmıştır. Tıpkı o ülkede rastlayacağın insanlar gibi, gerçek dili kullanan insanların binlerce küçük videosundan oluşur. Bu videoları İspanya'yı (veya Japonya, Fransa, Rusya veya Almanya'yı ve diller ve kültürleri!) size getirmenin bir yolu olarak düşünün. Bir uçağa atlamak ve oraya gitmekten sonraki en iyi kararın bu olacak. Oturduğun yerden dil öğrenmeye yoğunlaşmanı sağlayacak. 

 

  • O zaman dans! (duyguların da önemli tabi ki):


Yeni bir dil öğrenirken, mimikler, beden dili ve bağlam, yoğunlaşmanın önemli bir parçasıdır. Düşününce dillerin sadece kelimelerden oluşmadığı bir gerçek. Evet bu konu blog yazısı için çok derin bir konu. Ancak dil öğrenmenin merkezinde, insanlarla bağlantı kurmak ve onları daha iyi anlamak için büyük ölçüde insanların beden diline odaklanıyoruz. Açıkçası, şu anda hepimiz sosyal mesafeliyiz, ancak tekrar güvenli ortam oluştuğunda, birini anlamaya çalışırken hareketlerine de dikkat etmemiz gerekiyor. 

 

Tıpkı duygulara olduğu gibi. Yoğunlaşarak öğrenirken bunlara dikkat etmelisin! İnsanlar doğası gereği duygusaldır. Sonuçta robot değiliz (ya da henüz değiliz!) ve aslında hepimiz aynı temel nedenden dolayı dil öğreniyoruz: insanlarla ve kültürleriyle daha derinden bağlantı kurmak, anlayabilmek ve başkaları tarafından anlaşılabilmek. Yoğunlaşarak dil öğrenmek çok işe yarar çünkü sadece beyne değil kalbe de hitap eder, birinin yüz ifadelerini ve ses tonunu fark etmek gibi şeyler de anlamak için çok önemli olabilir. 

 

  • Dilin “acı noktalarının” farkında ol

 

Bir dile tamamen yoğunlaştığında, öğrenmeyi biraz daha zorlaştırabilecek birkaç zor kelime veya ifade olması gerekir. Olaya pozitif taraftan bakarsak, bu benzersiz özelliklerin farklı dillere güzellik getirdiğini söyleyebiliriz. Ancak gerçek hayatta kelimelerle karşı karşıya kaldığında bu durumun can sıkıcı olabileceğini biliyoruz. 

 

Örneğin, ana dilin ile yeni dilin arasında kafan kolaylıkla karışabilir. Eğer Fransızca öğreniyorsan, daha önce bazı sahte arkadaşlarla tanışmış olabilirsin. Ya da Meksika İspanyolcası ve Kastilya İspanyolcası gibi aynı dilin farklı varyasyonlarına kapılabilirsin. Bu şeylerde hata yapmak dünyanın sonu değil, ama yeni bir dile yoğunlaşırken bu konulara dikkat etmek gerekir. 

 

  • Az ve sık alıştırma yap.

 

Yoğunlaşmana yardımcı olmamız gereken son nokta, az ve sık sık pratik yapmaya devam etmektir. Bu küçük oturumlar zamanla büyük bir başarıya ulaştırır ve muhtemelen zaten bildiğin gibi, yeni bir dil öğrenmek bir sürat koşusu değil bir maratondur. Memrise'ın seni motive etmek ve doğru yolda tutmak için günlük hedefler ve öğrenme hatırlatıcıları belirlemene olanak tanıdığını biliyor muydun? Ayrıca, sana yardımcı olacak çok sayıda yardımcı çevrimiçi kaynak ve yoğunlaşarak dil öğrenme yazılımı mevcut (bizim gibi, aslında 👀). 



Genel olarak, yoğunlaşma yoluyla bir dil öğrenmek, insanlarla ve kültürleriyle doğrudan bağlantı kurmana olanak tanır. Memrise ile dil öğrenimi, yurtdışında yaşarken veya seyahat ederken deneyimleyeceğin tüm zenginliği, eğlenceyi, çeşitliliği, mizahı ve güzelliği getirmek için hazırlanmıştır. Memrise yoğunlaşarak dil öğrenme uygulamasıdır, senin de katılmanı ve bizimle dil öğrenmeye başlamanı çok isteriz. Yeni bir dil öğrenme hakkında daha fazla bilgi mi istiyorsun? Dil öğrenme ana sayfamıza git veya

Öğrenmeye hemen başla